Opgelet! Niet-neerleggen jaarrekening kan zware gevolgen hebben

zondag september 1, 2024

Opgelet! Niet-neerleggen jaarrekening kan zware gevolgen hebben

Het niet-neerleggen van de jaarrekening brengt zware gevolgen met zich mee, daarom belichten we in deze blog do’s en don’ts om rekening mee te houden. Zo moeten vennootschappen hun jaarrekening laten goedkeuren binnen de zes maanden na de afsluitdatum van het boekjaar. Vervolgens moet de jaarrekening bij de Balanscentrale van de Nationale Bank neergelegd worden binnen de 30 dagen na goedkeuring. Bij de meeste vennootschappen is dat op 31 juli. De wettelijke neerleggingsverplichting is cruciaal voor de transparantie en financiële verantwoordelijkheid van bedrijven.

De wet voorziet in een arsenaal aan sancties bij niet-naleving van de neerleggingsverplichting. Zo zijn er administratieve, burgerlijke, straf- en fiscale sancties. De meest verregaande sanctie is gerechtelijke ontbinding van de vennootschap, zelfs na één keer de jaarrekening niet te hebben neergelegd.

Het niet-neerleggen van de jaarrekening kan zware gevolgen hebben. Hou daarom rekening met een aantal wettelijke verplichtingen en bijhorende deadlines.

Het niet-neerleggen van de jaarrekening kan zware gevolgen hebben. Hou daarom rekening met een aantal wettelijke verplichtingen en bijhorende deadlines.

Wie kan de vennootschapsontbinding vorderen?

De gerechtelijke ontbinding van een vennootschap kan gevorderd worden voor de Ondernemingsrechtbank wanneer de jaarrekening niet tijdig wordt neergelegd, namelijk binnen de zeven maanden na het afsluiten van het boekjaar.

Niet alleen het openbaar ministerie, ook elke belanghebbende kan de gerechtelijke ontbinding vorderen. Ook de Kamer voor Ondernemingen in moeilijkheden kan de zaak doorsturen naar de Ondernemingsrechtbank. Deze Kamer zal de vennootschap trouwens eerst oproepen, want het is cruciaal dat de vennootschap op deze zitting aanwezig is om te vermijden dat de zaak wordt doorgestuurd.

Twee opties: regularisatietermijn of directe ontbinding

De rechtbank heeft twee opties: een regularisatietermijn toekennen of direct tot ontbinding overgaan. Verwijst de Kamer voor Ondernemingen in moeilijkheden de zaak door, dan kan de Ondernemingsrechtbank onmiddellijk tot ontbinding over te gaan.

Tijdige neerlegging van de jaarrekening is dus essentieel om dergelijke problemen te voorkomen.

We belichten beknopt de twee opties die de Ondernemingsrechtbank heeft:

Optie 1: regularisatietermijn van drie maanden

Wanneer een vennootschap haar jaarrekening niet tijdig neerlegt, kan de ondernemingsrechtbank een regularisatietermijn van drie maanden toekennen. Deze periode biedt de vennootschap de mogelijkheid om alsnog haar verplichtingen na te komen en de jaarrekening in te dienen. Indien de vennootschap binnen deze termijn voldoet aan de vereisten, kan zij de gerechtelijke ontbinding vermijden. Het is van groot belang om deze termijn serieus te nemen en snel actie te ondernemen om problemen te vermijden. De Ondernemingsrechtbank zal de zaak dan voor opvolging naar de Kamer voor Ondernemingen in moeilijkheden versturen. De Kamer stelt een verslag op, op grond waarvan de Ondernemingsrechtbank uiteindelijk een beslissing neemt.

Optie 2: de ontbinding van de vennootschap

De Ondernemingsrechtbank kan in bepaalde gevallen ook onmiddellijk de ontbinding uitspreken. Dit systeem is opgezet om slapende vennootschappen op te heffen of te activeren.

De ontbinding wordt effectief vanaf de uitspraak, maar geldt pas voor derden na officiële bekendmaking, tenzij de vennootschap aantoont dat derden al op de hoogte waren. Dit gebeurt door deponering in het vennootschapsdossier en publicatie in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

Er is geen ontbinding mogelijk indien de vennootschap in een ontbindings- of faillissementsprocedure zit of in een gerechtelijke reorganisatie.

Wat kan je ondernemen tegen de gerechtelijke ontbinding?

Binnen één maand na publicatie in het Belgisch Staatsblad kan hoger beroep of verzet (bij verstek) worden ingesteld tegen een vonnis van gerechtelijke ontbinding.

Specifieke vragen over de gerechtelijke ontbinding van je vennootschap?

Zet de nodige stappen en contacteer één van onze specialisten via www.interius.be/contact voor advies op maat.